Strategi Pencegahan Dan Penanggulangan Kebakaran Lahan di Kenegerian Kedah Malaysia (ARSY : Jurnal Aplikasi Riset kepada Masyarakat, 2024)
Isu pencemaran  alam  sekitar  bukan  suatu  yang  baru  sebaliknya  ia  mula  disedari  sejak puluhan tahun dahulu oleh seorang ahli kimia bernama Rachel Carson menerusi bukunya berjudul Silent Springyang diterbitkan pada tahun 1962. Kesedaran tentang alam sekitar mungkin lebih  awal  lagi  memandangkan  buku  tersebut  diterbitkan  pada  tahun  1962. Buku  tersebut  berjudul Silent  Springkerana  burung  yang  berkicau  riang  tidak  lagi berlaku disebabkan ancaman racun serangga yang memusnahkan spesies mereka (Bell & Morse 1999, Zaini Ujang 1997). Boleh dikatakan kesemua sarjana kini mengambil detik permulaan kesedaran alam sekitar pada mula penerbitan buku  ini  kerana ia  satu-satunya didokumenkan. Daripada   persidangan   UNCHE, jelas memerlukan persefahaman antara negara ahli bagi mengatasi masalah  alam  sekitar  yang sedang  dihadapi  oleh  masyarakat  dunia. Kira-kira  dua dekade berlalu,  jalan  penyelesaian terhadap  masalah  alam  sekitar  belum  dicapai  oleh  dunia.  Malahan, keadaan menjadi semakin  buruk  tahun  demi  tahun.  Kegelapan  dalam  menangani  masalah  alam  sekitar secara  berkesan  daripada  Persidangan  UNCHE  telahmenyebabkan  wujud  satu  lagi persidangan dunia tentang alam sekitar. Salah satu penyebab utama dari pencemaran alam ini adalah diakibatkan karena terjadinya terjadi kebakaran hutan ataupun lahan yang selama ini menjadi bencana musiman yang terjadi di Malaysia dan terkadang walaupun kebakaran hutan terjadi di Indonesia akan tetapi Malaysia tetap merasakan dampak dari pencemaran udara yang dirasakan oleh masyarakat yang ada di Malaysia.